torsdag 12 december 2013

Ungerskt nyårsfirande

Hos oss heter nyårsafton Szilveszter efter dagens namn. Man firar det gamla året och sen det nya året på szilvesztersdagen. Nyårsafton är inte bara familjefest utan också det största partajet för vänner. Man brukade fira i sitt hus eller på någon festlokal.

Vi brukade fira tillsammans, varje gång hos olika vänner eller familjer. Men dagen var alltid så:
På eftermiddagen vid tre-fyra tiden kom gästerna: familjemedlemmar, släktingar och vänner. Innan pratade vi om vem som skulle ha med sig vad: mat, kaka, dryck eller chips.

På eftermiddagen pratade och skrattade vi mycket medan vi drack öl, vin, och läsk. Vi brukade spela kort och sällskapspel också. Vid sjutiden åt vi middag: fylld kål och grillat kulting. De är traditionella matvaror på nyårsafton. Efter maten tittade vi på nyårsaftonskabaré på teve. På kvällen dansade vi alltid mycket och lyssnade på musik.

Kvart i tolv brukade vi vara upphetsade. Då måste man förbereda sig inför tolvslagets skål. Man fyllde glas med champagne. Klockan tolv skålade vi och lyssnade på den ungerska nationalsången. Sen firade vi med fyrverkerier och blåste i trumpeter. När vi gick tillbaka i huset, då åt vi linsgryta med knackkorv.

Man kan inte äta fisk eller kyckling för att med fisk simmar lyckan iväg, och kyckling skrapar bort lyckan. Båda två är förbjudna på nyårsafton. I gryningen måste man äta surkålsoppa som heter "rucklaresoppa". Vi brukade inte åka hem förrän på eftermiddagen eller på kvällen. Båda dagarna var jätteglada och jätteroliga varje gång.

Gyula

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar